Minden nő álma a szép, makulátlan tiszta és ránctalan arcbőr. Ma már nem csak gyógyszertárakban, de a legtöbb drogériákban kaphatók olyan vitaminok, melyek a leírásuk szerint kimondottan a bőrünkre van jó hatással. Azt azonban, hogy mi van bennük és pontosan milyen vitaminokat is tartalmaznak, kevesen tudják.

A vitaminok nem csak az immunrendszerünket képesek erősíteni, de szuperül felveszik a harcot a bőr leggyakoribb problémáival is. Ezért a szakemberek azt tanácsolják, vitaminokat mindenképpen szedjünk, ha szép, egészséges arcbőrt szeretnénk. Megmutatjuk most, melyek azok a vitaminok, melyek jó hatással vannak az arcunkra.

C-vitamin a friss üde, fiatalos bőrért

Az egyik legfontosabb Vitamin a C-vitamin, melyet ismerhetünk L-aszkorbinsavként is. Azon senki nem lepődik meg, ha azt mondom, hogy szervezetünknek bizony szüksége van C-vitamin pótlásra annak érdekében, hogy kevesebbet legyünk betegek. C-vitaminra azonban szüksége van a bőrünknek is és különöse változékony tavaszi időjárásban. A bőrápolásban a C-vitamin egy igazi csodafegyver, hiszen növeli a kollagén termelést, csökkenti a ráncokat, csökkenti a pigment foltokat, bőrünket üdébbé, frissebbé és rugalmasabbá teszi. Szakértők szerint az igénybe vett, napkárosodott arcbőrre kimondottan ajánlott magas koncentrátumban C-vitamint tartalmazó krémeket és szérumokat használni. A legjobb C-vitamin források: Brokkoli, saláták, alma, paradicsom, paprika és a citrusfélék.

E-vitamin megállítja a bőr öregedését

Az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns vitamin, melyre fontos szüksége van az egész szervezetnek. Véd a káros szabad-gyökök ellen, illetve megállítja a bőr öregedését. Szépen kisimítja a ráncokat és véd a mélyebb ráncok kialakulása ellen. Az E-vitamin emellett kiválóan hidratálja a bőrt és szépen javítja annak textúráját is. Manapság már a legtöbb jobb minőségű arckrémbe és hidratálóba megtalálható az E-vitamin, ha pedig ezeket használjuk, azért bőrünk hálás lesz.

Mivel ezt a vitamint szervezetünk csak rövid ideig tudja elraktározni, ezért fontos hogy folyamatosan pótoljuk. A legjobb E-vitamin-forrás: burgonya, máj, tojás, olívaolaj, édesburgonya, mandula, mogyoró.

D-vitamin felveszi a harcot a pattanások ellen

Az összes vitamin közül a D-vitamin kiemelten fontos az egészséges bőrünk szempontjából. Télen és ősszel, mikor kevesebbet süt a nap, szervezetünknek szüksége van a D-vitamin pótlásra, hiszen ebben az időszakban a készleteink biztosan teljesen kimerülnek. A D-vitamin nem csak bőrünk egészségéért, de az immunrendszer támogatásáért is felelős. Kevesen tudják, de a D-vitamin szintje és az aknék mértéke szoros összefüggésben lehetnek egymással.

Ha a szervezetünkben elegendő D-vitamin található, akkor kisebb eséllyel alakulhatnak ki a bőr betegségei is. Ez a vitamin segíti, erősíti az immunrendszert, így közvetetten is segíthetik a pattanások leküzdésében. Legjobb források: halak, vaj, tojás és a csirkemáj. Emellett a tavaszi enyhe napsütésben nyugodtan menjünk ki napvédő nélkül is, hiszen így rengeteg D-vitaminhoz juttathatjuk a bőrünket.