Sajnos a pattanásos bőr a legtöbb embert nem kerüli el, ezért élete során általában mindenki megtapasztalja azt, milyen mikor egy hatalmas, gyulladt pattanással ébred fel reggel. Vannak azok a szerencsések, akiknek a pattanásos bőr eltűnik a serdülőkor után, ám vannak, akik egész életükbe küszködnek a problémás bőrükkel.

Nincs is annál idegesítőbb, mikor éppen egy találkozó előtt leszünk nagyon pattanásosak, egyik napról a másikra. Arról nem is beszélve, hogy ezek a gyulladt gumók feszítenek és fájnak is. Pedig az arc az első, amit megnézünk egymáson, így igen nyomasztó tud lenni a problémás, csúnya arcbőr.

Mi is az a pattanás?

A pattanások kialakulása baktériumokkal, illetve hormonokkal is összefüggésben lehet. A problémás bőr kialakulásának lehetnek mélyebb, illetve közvetlen okai is. A közvetlen az az, ami a bőrünk felszínén történik, mélyebb oka pedig hormonok miatt lehet és igazság szerint ez a gyakoribb. Rengeteg pattanás elleni krémet lehet már venni, ám szakértők szerint azzal is vigyázni kell, hogy mit kenünk az arcunkra, pláne ha egy gyulladt bőrről beszélünk. De könnyen lehet az is, hogy a krém valamelyik összetevőjére allergiások vagyunk, ezért pattogunk ki, ha azt használjuk. Senki nincs azzal tisztában, hogy kell-e nyomkodni, vagy kell-e egyáltalán kezdeni valamit a gyulladt pattanással, de az biztos, hogy igen nehéz megállni, hogy ne piszkáljuk.

Pattanásos a bőröd? Ezekkel csak rontasz a helyzeten

1. tévhit: A pattanásokat a bőrön lévő kosz okozza.

Ez a tévhit sajnos sokszor oda szokott vezeti, hogy az érintett lány elkezdi erős szappanokkal naponta akár több alkalommal mosni az arcát, mely egy kellemetlen csikorgóan tiszta érzést fog adni. Ám ez nem hogy segítene, inkább kárt okoz, hiszen nem csak fokozza az irritáció és a szárazság esélyét, de arra készteti a bőrt, hogy még több és több olajra van szüksége. Innen pedig belekerülünk egy mókuskerékbe…

2. tévhit: Szárítsuk le a gyulladt pattanást

Ugye ugye, te is kentél már fogkrémet a pattanásra, mert valaki azt mondta, hogy ettől majd eltűnnek a pattanások és pihe-puha arcbőröd lesz? A fogkrémen kívül azonban több cég is gyárt igen erős szárító hatással rendelkező arcra való terméket, melyet természetesen minden pattanásos, kétségbeesett lány ki szokott próbálni. Ám az igazság az hogy maximum a bőröd nedvességtartalmát tudod eltüntetni az adott ponton, ennek azonban semmi köze a pattanásokhoz. Sőt, ha leszárítod az arcodat, akkor lényegében megvonod a bőröd megújulásra való képességét, ez pedig kedvez a pattanások elszaporodásához.

3. tévhit: Még időben nyomd ki a pattanást

Nehéz megállni, hogy a pattanásokat ne nyomkodjuk és ne kaparjuk szét, ezzel azonban szinte biztos hogy többet ártunk mint használunk. Főleg, ha még egy nem megért pattanásról beszélünk. A lányok nagy része pedig szeretné megelőzni a bajt és még mikor csak látja hogy „ott bizony lesz egy patti” nekiesik és elkezdi nyomni. Ennek az lesz a következménye, hogy háromszor akkorára dagad be és sokkal jobban be is gyullad a pattanás. Nem tilos nyomkodni, viszont nem mindegy hogy melyik pattanást hogy nyomunk, így az a legjobb ha a problémás bőrünket inkább egy kozmetikusra bízzuk.

Ha 1-2 nagyobb pattanásunk megjelenik, ami már napok óta növöget és végre fehér a teteje, akkor kinyomhatjuk, de csak úgy ha az arcunkat és a kezünket is alaposan megtisztítjuk és a pattanás nyomáshoz egy puha kendőt használunk, semmiképpen sem a körmünket. Ha a fehér gyulladt rész könnyedén kipattan, akkor talán nem okoztunk nagy bajt, viszont ha első nyomásra nem sikerül kinyomni a pattanás belsejét, akkor semmiképpen ne feszüljünk neki és ne piszkáljuk többet! Ezután fertőtlenítsük le az érintett területet.