A hosszú, perzselő nyár nyomokat hagyott a bőrünkön és a hajunkon egyaránt. Ezért a forró évszak után nem csoda, ha mindenki vissza akarja nyerni bőre fiatalságát, rugalmasságát és bársonyosságát. Ezért pedig a nők mindenféle testápoló krémet, arcpakolást, tonizálót és vitalizálót képesek kipróbálni, míg a tökéletes állapotot el nem érik.

Sokan fordulnak a nyári szezon után különböző szakemberhez, hogy testüket újra rendbe tegye. Az őszt ugyanis illik jó formában kezdeni, ezért nem csak egy pihentet masszázsra, egy jó manikűrre, egy ügyes kozmetikusra és egy jó nagy alvásra van szükség, hanem a fodrászt is meg kell látogatnunk.

Ezért lesz szükségünk hajregenerálásra

A haj ugyanis éppen úgy „elfárad” a tikkasztó hőségben és az erős napsütésben, mint a körmünk és az arcbőrünk. Ráadásul, ha tengeren nyaralunk, a száraz levegő és a sós víz is tönkreteheti hajkoronánkat. Bár a nyár legtöbbünket képes lelkileg feltölteni, testileg nagyon megviselten térünk haza a nyaralásból. Ahogyan a legedzettebbek is elfáradnak és a legkipihentebbek is álmosak maradnak, a legjobban ápolt haj is kikészül az akár több héten át tartó szélsőséges időjárási viszonyok miatt. A nyár végére így a lógó, szalmaszerű tincseink segítségért kiáltoznak, köszönhetően az ultraviola sugaraknak, amelyek a haj egész szerkezetéből kivonják a nedvességet, így az rugalmatlan és száraz lesz.

Így nyerjük vissza hajunk szépségét

Ahhoz, hogy frizuránk újra tökéletes lehessen, fokoznunk kell a vitaminbevitelt. Elsősorban az A-, a C- és az E-vitaminok bevitelét kell növelnünk, valamint a réz, cink és vas pótlására van szükségünk. Ezt különböző multivitamin tablettákkal vagy természetes módon is megtehetjük. Tanácsos tehát az őszi szezonra étrendünkbe minél több spenótot, paprikát, sütőtököt, sárgarépát, petrezselymet, fekete ribizlit, homoktövist, brokkolit, diót és májat bevezetnünk. Bár sokan nem szeretik ezt a tanácsot hallani, de a hajvégekből sem árt vágatni valamennyit, hogy a roncsolt részektől megszabaduljunk.

A különböző samponok, balzsamok és más hajerősítő szerek mellett, akár otthoni hajpakolással is ápolhatjuk hajunkat. A tojás, a méz és az olívaolaj együttesen ugyanis képesek csodát tenni. Mivel fejbőrünket és hajszálainkat is kemény napsütés érte, ezért az ősz elején érdemes kerülni a hajvasaló, a hajszárító és hajgöndörítő gépeket. Célszerű akár ilyenkor egy új frizurát beújítani. Mivel a sok fürdőzés és hajmosás is árthat, ezért használjunk száraz sampont. Használata egyszerű: csak a hajtövekre és a zsíros részekre kell fújni belőle 10-15 centiméter távolságról, majd beletúrva összerázni azt és fésűvel óvatosan kiegyengetni. Egyszerre gyors és praktikus megoldás.

Végezetül még két jó tanács: varázsoljunk új sérót magunknak és sportoljunk többet. A manapság olyan nagy divatnak örvendő kontyok, fonatok és csavarások hosszú távon ugyanis roncsolják a hajat, így érdemes egyszerűbb frizurával kezdeni a szeptembert. A testmozgás pedig oxigénnel fogja ellátni a hajhagymákat. Azonban a klóros uszodai sportokat érdemes egy ideig mellőzni.