Az allergia időszaka mindenkit máskor érint. Akik ezzel a betegséggel küzdenek, tudják, hogy évente akár többször is jelentkezhetnek a tünetek, és főleg koratavasszal a levegő megtelik a növények pollenjével. Ilyenkor az orvos sem tud sokat tenni értünk, csupán egy újabb gyógyszert fog felírni, ami az egészségünket sem segíti.

Lassan meg kell szoknunk, hogy orrdugulással, szemégéssel, viszketéssel és néha légzési nehézségekkel is szembenézünk. Ezek a problémák megnehezíthetik a mindennapokat, a kinti és benti életet is.

Mivel nem tudunk magunk köré buborékot húzni, így az utcán nehezen fogjuk tudni elkerülni a tüneteket, otthon azonban van egy esélyünk: a klíma használata. Ez az eszköz télen és nyáron is használható, mivel ugyanúgy bekapcsolhatjuk a fűtéshez, mint a hűtéshez. Szerencsére a mai légkondicionáló berendezések egyszerre szűrik és tisztítják a levegőt.

Mi történik, ha a lakáson belül tiszta levegőt tudunk belélegezni? Elbúcsúzhatunk az allergia tüneteitől. Ráadásul nemcsak a nagyobb szennyeződéseket, hanem a levegőben található spórákat, polleneket, porszemeket, de a baktériumokat is megsemmisítik.

A tisztaság fontossága

Természetesen szedhetjük az orvos által előírt gyógyszereket is, és bevethetünk egyéb házi praktikákat. Fontos tisztában lenni a ténnyel, hogy a szabad levegőn szálló molekulák beleragadnak a ruhánkba, rátapadnak a kezünkre, így amikor egy kellemes séta után hazaérünk, letesszük azt a lakáson belül. Segíthet, ha azonnal átöltözünk, amikor hazaérünk, és alaposan kezet mosunk.

Sajnos a klíma nem fogja tudni megoldani a probléma gyökerét, azonban segíthet kényelmesebbé varázsolni a hétköznapokat. Lehet, hogy olyan súlyos allergiában szenvedünk, hogy a nap 24 órájában érezzük a hatását, így a pár órás klímahasználat is igazi felüdülést fog jelenteni.

Fontos azonban a klíma berendezést rendszeresen tisztítani, ha nem akarjuk úgymond visszafertőzni magunkat. Az allergiától szenvedők ezt a tisztítást félévente is elvégezhetik, miközben a többieknek elegendő, ha csak egyszer hívják ki a szervizet.