Talán eszünkbe jut az, hogy mégis mi az a nyári és mi az a téli arcápolás? Szükség van különválasztani a kettőt? Van néhány olyan apróság, melyre érdemesebb jobban odafigyelni magas napsütésben, a nyári hónapokban. Bőrünk ilyenkor sokkal jobban izzad és egész testünket jobban éri a napsugárzás is.

Hamar leéghetünk, hamar kiszáradhatunk és sok esetben sajnos könnyedén pattanásosak is lehetünk ebben a meleg időszakban. Bemutatjuk most azokat a dolgokat, melyek segítségével elkerülhetjük ezeket a kellemetlenségeket.

Nyáron is nagyon fontos az alapos arctisztítás

A hatalmas hőség nem csak az arcunkat, de az egész testünket és szervezetünket megviselheti. A kánikula és a nagyon erős napsütés mellett pedig bőrünket is fokozottan védeni kell! A nyári hónapokra jellemző, hogy bőrünk erőteljesebben kezd el izzadni, ebből kifolyólag a szennyező anyagok, mint például a por sokkal hamarabb megtapad a felületén, így könnyebben el is tömíti a pórusokat és ez okozhat pattanásokat is.

Ezért nagyon fontos, hogy a nyári időszakban is odafigyeljünk az alapos arctisztításra és nem csak arctisztító tejet, hanem tonikokat is érdemes lehet használni, hiszen ezekkel könnyedén eltávolíthatjuk az arcunkon megülő szennyeződéseket. Az a legjobb, ha még a nagy forróság előtt felkeresünk egy jó kozmetikust, aki alaposan ki tudja tisztítani az arcbőrünket és eltávolítja a mitesszereket is. Ennek köszönhetően a már eltömődött pórusok nem fognak a meleg miatt begyulladni és a pattanások pedig nem fognak kellemetlen foltokat hagyni maguk után, ha lebarnultunk.

Az még jobb, ha hetente átradírozzuk az egész arcbőrünket gyenge szemcséjű arcradírral, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől. Ha igazán nagy a hőség, akkor a nap folyamán egészen nyugodtan töröljük át az arcbőrünket kozmetikai lemosó kendővel, hogy felfrissüljünk, illetve hogy letöröljük vele az izzadtságot és a szennyeződéseket is. Így könnyedén megelőzhetjük azt, hogy lerakodjon a kosz a pórusainkba és kialakuljanak a kellemetlen pattanások, illetve a mitesszerek.

Nyáron a legfontosabb a megfelelő fényvédelem

A nagy melegben talán a legnagyobb feladat a nagyon erőteljes UV sugárzás kivédése. Ha megfeledkezünk a megfelelő védelemről, akkor nem csak testünk, de arcbőrünk, sőt még az ajkaink is csúnyán le tudnak égni. Ha megfelelő fényvédelem nélkül megyünk ki nyáron a napfényre, esetleg napozni, akkor bőrünkben könnyedén maradandó károsodást is okozhatunk. Nagyon fontos hogy arcunkat megfelelően megvédjük az UV sugarak ellen, ennek érdekében vásároljunk olyan fényvédőt, mely garantáltan meg fogja védeni arcbőrünket a kellemetlen leégés ellen. Szerencsére most már elmondható, hogy a legtöbb jobb minőségű nappali hidratáló krémben található 15-20-as fényvédő faktor, de érdemes azért erről még vásárlás előtt tájékozódni.

A fényvédelem mellett különösen fontos ebben az időszakban odafigyelnünk a hidratálásra, mely ilyenkor nem csak külsőleg számít. Ebben az időben jellemzően kiszárad a bőrünk, hiszen sokszor megfeledkezünk az elegendő folyadék fogyasztásról. A napi 2-3 liter víz segít abban, hogy bőrünk szebb és egészségesebb legyen. A bőr kiszáradásához hozzá járulhatnak a légkondik, illetve a nyaralás és a sós víz. Ennek kompenzálására a bőrtípusunknak megfelelő krémekkel kell hidratálni arcunkat és nyáron jó, ha könnyebb állagú, hamar beszívódó krémet választunk.