Az 1930-as évektől kezdve ismerjük a poliuretánokat, vagyis a purhabot. Azonban amikor szigetelésről van szó, sokan nem tudják, hogy a hagyományos megoldások mellett választhatnak egy sokkal modernebb lehetőséget is. Ne döntsünk azonnal, gondoljuk át, hogy milyen lehetőségek közül választhatunk, mivel egy rossz szigetelés tönkreteheti a későbbi életünket.

A szigetelést egy pajzshoz lehet hasonlítani, aminek az a feladata, hogy megvédje az épületet és a benne lakókat, így nem kell elsietni. Válasszuk a legjobb lehetőségeket.

A purhab szigetelés előnyeinél rengeteg mindent felsorolhatunk, talán sokról nem is tudtuk, hogy lehetséges. Egyik ilyen az, hogy résmentesen tudunk vele szigetelni. Ez a hagyományos megoldásoknál nem kivitelezhető, így megeshet, hogy a hideg áramlatok hőhidakat képeznek, és még így is bejutnak a lakásba. Ezzel szemben a purhab tökéletes pajzs lesz, nem engedi se ki, se be a levegőt. Ezután jön az, hogy páraáteresztő, ami hozzájárul, hogy örökre elbúcsúzzunk a penészes falaktól.

Télen és nyáron

Egy purhabbal szigetelt lakásba belépve érezzük, hogy télen tartja a meleget, nyáron pedig tartja a hűvöset. Ez nagy előnyt jelent, ugyanis a villanyszámlánkon is meg fog látszódni, és nem kell attól félnünk, hogy a felesleges energia esetleg kimenne a falakon. Másik előnye, hogy könnyű felhelyezni, nem kell hozzá egy egész csoportot felbérelni, egyetlen szakember is meg tudja csinálni néhány óra alatt. Ehhez jön az a tulajdonsága, hogy röpke 30 percen belül megszilárdul, így nem kell napokra leállni az építkezéssel.

A purhab emellett szagtalan, nem káros az egészségünkre, gyerekek mellett is alkalmazható. Az egyetlen veszélyt az jelentené, hogyha megennék az anyagot, azonban erre minden szülőnek figyelnie kell. A szagtalanság mellett nem fog gombásodik, így még inkább az egészségünkre figyel, nem kell félnünk későbbi megbetegedésektől. A megkeményedett purhab az idő múlásával sem fog össze zsugorodni, így nem szükséges az újra felvitele, nem porlad el, hanem a helyén marad évtizedeken keresztül.

Még több előny, kevés hátrány

Hogyha felújítás mellett döntünk, akkor nem kell bontani a régi szigetelésünket, elegendő megtisztítani, majd felvinni rá egy purhab réteget. Ehhez jön még hozzá, hogy nincsenek anyagszállítási költségek, és ráadásul felesleg sem keletkezik, amennyiben a szakember tudja, hogy pontosan mennyi anyagot fog a házunk szigetelésére elhasználni. Nem kell vágni sem, így ezektől a feleslegektől is elbúcsúztunk.

A purhab szinte bárhova használható, legyen szó akár a falakról, tetőtérrel, de a padozatról is. A legnagyobb előnye talán, hogy nem táplálja az égést, így biztonságos a felhelyezése. A hőszigetelés mellett vízszigetel és hangszigetel, ami különösen jól jön, ha egy forgalmasabb út mellett élünk. Az, hogy később alacsonyabb lesz a rezsink, még inkább hozzájárul, hogy megtérüljenek az egykori beruházásaink.

Persze hátránya is akad, például zsíros felületen nem tapad meg, így felszórása előtt mindenképpen takarítani kell. Ráadásul nem UV álló, úgyhogy, ha folyamatosan ki lesz téve a napnak, akkor UV kezelni is kell.