Az igazi őszi időjárást nem csak a lágyan lehulló, sárga falevelek és a gesztenyék igazolják, hanem a saját fürdőszobai tükrünk is. Igen, ezt az időszakot sok esetben arcbőrünk is megsínyli, hiszen ha nem figyelünk oda ilyenkor még jobban arra, hogy megfelelően kezelve és hidratálva legyen, hamar kiszáradhat, feszülhet, éghet és fájhat.

Fontos, hogy ebben az évszakban is odafigyeljünk bőrünkre és ápoljuk azt, bőrtípusunknak megfelelő módon, hiszen ősszel nem csak a természetnek, de a bőrünknek is szüksége van egy kis megújulásra.

Bőrradír és hámlasztás ősszel

Az őszi megújulást el tudjuk érni bőrradírozással és hámlasztással is, melynek következtében bőrünk szépen kisimul, felfrissül, a különböző arcápolási termékekben található hatóanyagok pedig képesek lesznek így a bőr mélyebb rétegeire is bejutni és ott kifejteni jótékony hatásukat.

A szakemberek is azt javasolják, hogy az októberi-novemberi hónapokban érdemes egy professzionális hámlasztáson részt venni, hiszen ebben az időjárásban nem igazán kell tartanunk az erős UV sugarak káros hatásaitól. Hámlasztással nem csak felfrissíthetjük az arcbőrünket, de a mélyebb rétegekben lévő kollagén termelését is serkenteni tudjuk, ezáltal pedig szépen elkezdenek, csökkenni az öregedés legelső jelei is.

A kozmetikusok normál bőrűeknek ősszel a dermabrázio és a kémiai hámlasztást szokták ajánlani. A gyémántfejes dermabrázio segítségével egyszerre több problémával is szembe tudunk nézni, hiszen az eljárás az egyéni bőrproblémáknak megfelelő hatóanyagokat tudja a bőr mélyebb rétegeibe juttatni, emellett hidratál, pótolja a vitaminokat és képes ránctalanítani is. Akik azonban az ilyesféle kezelésektől egyelőre vonakodnak, azoknak jó lehet az otthoni őszi hámlasztás, melyet elvégezhetnek magukon akár mechanikus hámlasztókkal, akár enzim alapú termékekkel.

Az enzim alapú készítmények képesek feloldani a bőr elhalt rétegeit, a mechanikus radírok pedig apró szemcséknek köszönhetően távolítják el ezeket az elhalt hámsejteket. Ez utóbbi hámlasztási módszert a szakemberek egyedül a túl érzékeny, irritált bőrtípussal rendelkező hölgyeknek nem szokták ajánlani, hiszen náluk ezek a finom radírozó szemcsék is képesek lehetnek apró, mikrosérülések okozására, melyek később még sok problémát jelenthetnek.

Hogyan és mivel hidratáljunk ősszel?

Az őszi hónapok természetes velejárója a hideg és szeles időjárás. Mindkét dolog ki tudja szárítani bőrünket, melyet nem csak arcunkon, de még kezeinken is megtapasztalhatjuk. Az őszi bőrmegújításban kimondottan fontos szerepet játszik ezért a megfelelő hidratálás, melyet ilyenkor nem szabad elfelejteni! A hidratáló készítmények ősszel próbálják pótolni azokat a nedvességeket, melyeket a forró nyár miatt bőrünk elvesztett.

Az a legjobb, ha 20 év felett mindenki elkezdi arcbőrét intenzíven kezelni. Érdemes szérumokat, pakolásokat, koncentrált emulziókat is használni. Az E-vitamin tartalmú készítmények csökkentik a nyári napsugarak okozta károsodásokat, elősegítik a sebek és a hegek gyógyulását is.

Az esetleges gyulladásban lévő arcbőrnek pedig jót tesznek azok a krémek, amelyekben található C-vitamin, hiszen ez megnyugtatja a bőrt. A retinol segíti a bőr hámlasztását, emellett azonban képes lelassítani a bőr öregedését is. A Flavonoidok szintén nagyon jó hatással vannak ebben az időszakban az arcbőrünkre, mivel ezek igen hatásos antioxidánsok, melyek megtalálhatóak a szójakivonatot-, zöld teát- vagy a szőlőmag kivonatot tartalmazó krémekben is.