A szex nem csak jó érzés, még az egészségi állapotnak is jót tehet. Sokszor ezt a mindennapokban nehéz felismerni, azonban amikor valami zavar támad a szexuális életben, akkor az előnyök hiányát megérezhetjük.

Ezen zavarok hátterében sokszor a potenciaproblémák állnak, ez egyre többeket érint napjainkban, az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 30 millió férfi érintett. Az okok lehetnek fizikaiak és lelkiek egyaránt és a megoldás is többféle ebből kifolyólag. Amikor alkalmanként fordulnak elő ezek a zavarok, akkor az még nem ok az aggodalomra, amikor viszont már rendszeressé válik, érdemes foglalkozni vele. Az egészséges szexuális élet a teljes egészségi állapot szerves része.

A fizikai előnyök

A szex segíti az immunrendszer egészséges működését, ugyanis olyan anyagok termelődnek, melyek védelmet nyújtanak a vírusokkal és baktériumokkal szemben. A rendszeres szex fokozza a libidót, a véráramlást, a rugalmasságot és a szex jobb és jobb érzéssé válik, ami segít, hogy többet kívánjon belőle az ember.

A jó szex olyan, mint egy edzés a medencefenék izmainak, így pedig javítja a nők hólyagműködésének szabályozását. Az erős medencefenék ugyanis fontos az inkontinencia elkerülésében, ami egyébként a nők mintegy 30 százalékát érinti.

A szex csökkeni a vérnyomást is, a kutatások szerint pedig kapcsolat van a vérnyomás és a szex között, egy tanulmány szerint a szexuális együttlét csökkentett a szisztolés vérnyomást. Ezen kívül a szex testmozgás is, mégpedig ennek egy nagyszerű formája. Percenként akár öt kalóriát is le lehet égetni, a pulzusszám gyorsul és az izmok is működésbe lépnek.

A jó szexuális élet ezen felül jót tesz a szívnek is. Amellett, hogy remek módja annak, hogy megemelje a pulzusszámot, segít egyensúlyban tartani az ösztrogén- és a tesztoszteronszintet is. Ráadásul az orgazmus blokkolhatja a fájdalmat is, olyan hormont szabadít fel ugyanis, ami segít megemelni a fájdalomküszöböt. A szex emellett az alvás minőségét is javítja, az orgazmus után egy prolaktin nevű hormon szabadul fel, ami felelős a szex utáni ellazultság és álmosság érzéséért. Nem mellesleg a partner közelsége enyhítheti a stresszt és a szorongást is.