Minden állapotos, leendő kismamát és friss anyukát megvisel a terhesség. A női hormonok tombolnak ebben az időszakban, ez pedig a nők bőrén is meglátszik. Bár a terhesség és a szülés utáni időszak, a nők egyik legszebb korszaka, mégis sokan érzik elnyűttnek és lestrapáltnak magukat és küzdenek önértékelési problémákkal bőrproblémáik miatt.

Általánosságban elmondható, hogy még egyes nőket megszépítenek az ösztrogének, másokat hiperpigmentáció, száraz bőr és pattanás gyötör.

Sajnos lehetetlen megjósolni, hogy a természet mivel fog megajándékozni. Ragyogó arcbőr éppen úgy járhat a terhességgel, mint a csomókban hulló haj. Azonban a gyakorlati tapasztalat szerint, egy idő után mindkettő visszaáll a normális állapotra. A pozitív gondolkodás sokat segíthet önmagunk elfogadásában. Sokan ilyenkor például jobban kihangsúlyozzák a teltebb idomaikat egy mély dekoltázzsal. A második trimeszterben divatos hajdíszekkel vonzhatjuk a tekinteteket a dús és csillogó hajunkra. Fogadjuk el testünket az áldott állapotban és szülés után is olyannak, amilyennek a természet formálta és hozzuk ki magunkból a legtöbbet!

Arcápolási tippek várandósság idejére és kismamáknak

Ha szeretnénk tökéletes bőrt a terhesség ideje alatt, akkor alkalmazzunk kímélő tisztítást reggel és este, illetve torna után. A pattanások ellen olajmentes hidratálóra cseréljük le meglévő arckrémünket. Hasznos, ha sok vizet fogyasztunk és gyakran cserélünk párnahuzatot és óvjuk bőrünket a külső, káros hatásoktól. A napi kétszeri pár csepp rózsaolajos masszázs pedig segít a hajszálerek összehúzódásában és csökkenti a vörösséget.

A sápadtság ellen és a kialvatlanság ellen szülés után is használhatunk aranyló vagy rózsaszín arcpirosítót és egyszerű pillafestéket. Egyes nők ajka a várandósság idején sötétebb színűvé válik, másoké kifakul. Használhatunk nedves fültisztító pálcikát, cseresznyés vagy epres zselatinporba és ezt vigyük fel, hogy rózsaszín-piros csillogó fénnyel ellensúlyozzuk émelygő hatású ajkaink színét. Az arcon kialakuló terhességi sötét foltok ellen 15 faktorú napkrémmel segíthetünk, amelyek titanium-dioxidot, cink-oxidot vagy Parsol 1789 nevű fényvédőt tartalmaznak.

Testápolási tanácsok óriási pocakhoz és megnyúlt bőrhöz

A terhes nők teste nagy változáson megy keresztül a 9 hónap alatt és utána is idő kell, még minden újra a régi állapotba kerül. A súlynövekedés, a puffadás, a kimerültség, a hámló bőr és a terhességi csíkok megkeserítik a kismamák életét. A pikkelyes bőrre azonban megoldást nyújtanak a hidratáló krémek és a szórófejes flakonos víz is. Száraz bőr esetén kerüljük a szappant és használjunk arctisztítót. Fontos, hogy a bőr ilyenkor sokkal érzékenyebb, ezért kerülni kell egyes kozmetikumokat és bőrnyugtató, gyulladásgátló hatóanyagokat, kamillát és körömvirágot tartalmazó termékeket kell előnyben részesíteni.

Szülés előtt, az utolsó trimeszterben sokan szenvednek a terhességi viszketegségtől, amit az epevezetékek enyhe eltömődése okoz. Érdemes ilyenkor az egész testünket hűvös, zselés gyógyfürdőbe áztatni és bőrünket olajokkal, krémekkel ápolni. Apró trükk, száraz és hámló lábbőre a repce vagy szezámmagolaj és a kristálycukor összetevőkből lábzuhanyt készíteni és abba áztatni a lábunkat. Az utolsó két trimeszterben több anyajegy jöhet elő, amelyek szülés után elmúlnak. Ezek, ha mégsem múlnának el, keressünk fel bőrgyógyászt, aki szükség esetén, valamilyen beavatkozással távolítja el azokat.