Az érzékeny bőrrel rendelkező embereknek folyamatosan vigyázniuk kell bőrükre, hiszen az ő arcbőrük valamilyen vékonyabb, emellett könnyebben előjöhetnek olyan irritációk és allergiás reakciók, mely más bőrtípusnál egyáltalán nem gyakoriak.

Az érzékeny bőrrel rendelkezőknek általában ősszel még nehezebb dolguk van, hiszen a hirtelen lehűlés és a hideg szél még jobban megnehezíti a dolgukat az arcbőrükkel kapcsolatban. Nézzük meg, mik azok a tippek és praktikák, amelyekkel tökéletesen meg tudjuk óvni az speciális arcbőrünket.

Honnan tudjuk, hogy érzékeny-e a bőrünk?

Az érzékeny arcbőrön nagyon kis időn belül kialakulhatnak viszkető, fájó, égő foltok, hiszen ez a bőrtípus nagyon hamar képes reagálni a külső határokat. Legyen az meleg, vagy éppen hideg és szeles időjárás, az érzékeny bőrünk jelezni fog, hogy valami bizony megváltozott. Emellett a stressz és a különböző szépségápoló termékekben található anyagok is kiválthatnak égető, viszkető irritációt.

Ha azt tapasztaljuk, hogy arctisztítás után feszül az arcbőrünk, emellett égető érzést is érzékelünk, akkor szinte biztos, hogy mi is az érzékeny bőrűek csoportjába tartozunk. A legjobb, ha ilyenkor felkeresünk egy profi kozmetikust, aki tud nekünk abban segíteni, hogy bőrtípusunknak megfelelő arctisztítót, hidratálókrémet és egyéb szépségápolási termékeket ajánljon.

Milyen szépségápolási termékeket érdemes választanunk?

Ha érzékeny arcbőrrel rendelkezünk, akkor nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő arcápolási rutin kialakításához. Ebben az esetben egyáltalán nem mindegy hogy melyik napszakban, miket és hogyan használunk az arcbőrünkre. A legtöbben úgy vélik ilyen esetben szelíd tisztítószereket, hidrofilolajokat szerezzünk be.

Ügyeljünk arra, hogy a termékek összetevőlistájában ne szerepeljen alkohol, hiszen az még jobban irritálni fogja és szárítani a feszülő, égő arcbőrünket. Emellett tartsuk azt is szem előtt, hogy olyan termékeket használunk, melyekben nincsenek zsírtalanító anyagok sem. Ezek a tenzidek ugyanis sajnos nem tudnak különbséget tenni a szennyeződés és az úgynevezett természetes „védőzsír” között. Hidratálásra különösen fontos odafigyelni ennél a bőrtípusnál, hiszen sok esetben a szépségápolási termékekben fellelhető anyagok okozzák az irritációt.

Érdemes olyan krémeket használni, amelyek nyugtató anyagokat alkalmaznak. Ez lehet például a bisabolol vagy az aloe vera is. A ligetszépeolaja, a ceramid, a jojobaolaj, a mandulaolaj és a makadámiaolaj is puhító és hidratáló hatással vannak a bőrünkre, tökéletesen megkötik a folyadékot és gátolják a gyulladás kialakulását is. Ezek az olajok tökéletesen tudják hidratálni az érzékeny bőrt, amellett hogy meg is nyugtatják azt.

Alaposan nézzük át a kozmetikumok csomagolásának hátulján található összetevő listát és aki érzékeny bőrrel küszködik, az lehetőség szerint kerülje azokat a készítményeket, amelyek PEG emulgálószereket vagy illatszereket tartalmaznak. Az érzékeny bőr ápolására érdemes lehet nyugtató, hűsítő arcpakolásokat is alkalmazni, amelyek rövid időn belül is látványosan tudják javítani bőrünk állapotát.