Milyen lenne az otthonunk külső falak és ablakok nélkül? Mi lenne, ha ezek a falak és ablakok csak dróthálóból állnának? Elképzelhetetlennek tűnik, nem igaz? Szerencsére a falakon és ablakokon kívül létezik a szigetelés, ami megakadályozza a külső hőmérséklet bejutását a lakásba.

Az otthonok folyamatosan ki vannak téve a kedvezőtlen időjárásnak, a hőmérséklet, a zaj, a levegő, a levegőben lévő részecskék változásainak. A mi felelősségünk, hogy megakadályozzuk, hogy mindezek a hatások az otthonon belül is érezhetőek legyenek. Erről szól a szigetelés, hogy amíg csak akarjuk, minden, ami kint van, kint maradjon. Ezt utólagosan is ajánlott elvégezni.

A szigetelés hiánya

Ha egyenként felsoroljuk azokat a külső hatásokat, amelyek a szigetelés hiánya miatt érzékelhetőek, akkor azt látjuk, hogy gyakorlatilag mindegyikben van valamilyen egészségügyi probléma.

A zaj idegrendszeri problémákat és álmatlanságot okozhat, a por rossz légkört, allergiát és légzőszervi bajokat, a páratartalom csontproblémákat, gombásodást és penészesedést, allergiát és rossz szagokat, a hőmérsékletváltozás lehűlést, hangulatingadozást és álmatlanságot.

A szigetelés télen és nyáron is véd

A téli időszak alatt nem feledkezhetünk meg a rossz szigetelés okozta problémák egyik nagy ismeretlenjéről: a lakás fűtéséhez felhasznált tüzelőanyag felhasználásáról. Magyarországon hónapokon keresztül fűtünk, hajlamosak vagyunk ritkábban szellőztetni, és sok épületben megjelennek a makacs penészfoltok is. A hangsúlyos hőmérsékletcsökkenés több kárt is okoz, főleg azoknál, akik veszélyes (mérgező) tüzelőanyagot használnak.

Nyáron hasonló problémákkal kell szembenéznünk, de ilyenkor a kinti meleg fog betörni a szobákba. Ha pedig folyamatosan a légkondival és a ventilátorral vagyunk, akkor a villanyszámlánkon is látszódni fog.

A jól szigetelt otthonok energiatakarékosabbak, így kevésbé van szükség mesterséges hőmérséklet-szabályozási módszerekre, ami költségmegtakarítást és nyilvánvaló egészségügyi előnyöket eredményez. Ha azonban kétségeink vannak a lakás szigetelésének minőségével kapcsolatban, akkor inkább forduljunk szakértőhöz, hogy segítsen a lakás vagy a ház szigetelésében.