A szex nagyszerű egészségügyi előnyöket biztosít a bőrnek – erről írt a businessinsider.com, cikkükben egy bőrgyógyász páros hívta fel a figyelmet arra, hogy a megnövekedett véráramlás és a csökkent hormonszint, ami a közösülés közben van jelen, szebb arcbőrt eredményez.

Sőt, a menstruációs pattanások fellángolását is megelőzhetik a nők a szexuális aktivitásra fordított energiával.

A szex számos fizikai és lelki előnnyel bír, azonban vannak olyan helyzetek, amikor a működésben zavar keletkezik. Egyre többeket érintenek a potenciazavarok, a nők is elszenvedhetik a libidó csökkenését, mint ahogy a férfiak is, akiknek ráadásul merevedési gondokkal is meg kell küzdeniük.

A potencianövelés évezredek óta foglalkoztatja az embert, a férfiak már az ókorban is mindent megtettek az erős és hosszan tartó erekcióért. A nemi vágyat növelő ételek, italok, fűszerek ma is megoldást jelenthetnek a potenciazavarokra, azonban érdemes orvosi segítséget is kérni, különösen ha a probléma régebb óta fennáll.

A káros kortizol

Hogy miért szépül meg a bőrünk a szex után? Mert a szex növeli a bőr vérellátását, ami ragyogóbb arcbőrt eredményez, a vérbőség ugyanis oxigénlöketet biztosít a bőrnek, ami azonnal ragyogóvá varázsolja azt. Ezen kívül más tényezők is szerepet játszanak abban, hogy ha valaki rendszeresen él szexuális életet, annak szebb lesz a bőre.

A szex során ugyanis csökken a kortizolszint, a kortizolt pedig stresszhormonnak is nevezik. Ha ez csökken, akkor javul a kollagéntermelés. A kollagén egy fehérje, ami segít abban, hogy a bőrünk rugalmas és sima maradjon.

A magas kortizolszint károsíthatja a kollagént, így lesz ráncos a bőr. Viszont még ha állandóan stresszesek is vagyunk, a szex közbeni ösztrogénszint-emelkedés aktivizálja a kollagént, így az eredmények nem maradnak el. Persze arra is figyelni kell, hogy az egészségtelen életmód hatásait nem küszöbölhetjük ki ezzel, tehát az egészségtelen szokásoktól érdemes megszabadulni.