Bizonyára hallottuk már a mondást, hogy minden fejben dől el. Amikor valaki életmódváltáson gondolkodik, fogyni akar, esetleg egészségesebb életvitelre vágyik, akkor először az agyban kell megtennünk a szükséges lépéseket. Ha valaki muszájból áll neki, akkor hamar elfogy az egykori lendület, a visszaesés után pedig még rosszabb eredmények várnak.

Az agy valójában a legérdekesebb szervünk, tudósok ezrei vizsgálják a működését, de még így sem tudják megválaszolni a kérdéseket. Abban azonban egyetértenek, hogy a szerelem a legerősebb emberi érzés, viszont nem tudnak tudományos magyarázatot találni a létezésére.

A szerelem agyi működése

Ha eltörik a kezünk, akkor a röntgen kimutatja a törött csontot. De a szerelmet mi mutatja ki? Először csak az fog feltűnni, hogy furcsán viselkedünk, új szokásokat veszünk fel, kevesebbet alszunk, tele vagyunk energiával, és úgy érezzük, hogy az életben minden jól megy. Nem ismerünk akadályokat, ha kell minden reggel felkelünk futni, simán bírni fogjuk az ütemet. Ekkor várjuk el a párunktól, hogy azonnal válaszoljon az üzeneteinkre, és 5 perc csend után képesek vagyunk a legrosszabbat feltételezni.

Ilyenkor az agyban több hormon is változásokat tapasztal. A szerotoninszint leesése mániákus és rögeszmés viselkedéshez vezet, ami ahhoz járul hozzá, hogy ne tudjuk kiverni a fejünkből a másikat. Megállás nélkül őt látjuk, rá gondolunk, vele akarunk beszélni, akkor is, ha amúgy semmi érdekes nem történt velünk. Ebben a fázisban annyira be tudunk szerelmesedni, hogy kizárólagos birtoklást követelünk.

Kialakul a kötődés

Valójában a hormonjaink tehetnek arról, hogy kötődni kezdünk a másikhoz, amihez a szexuális együttlétek is hozzájárulnak. A kapcsolatok csúcspontján dopamin és oxytocin jelenik meg, ami még gyengédebb érzelmek születéséhez vezet. Éppen ezért a kapcsolat elején meg kell dolgozni a szexuális együttlétekért, még akkor is, ha erekciós problémáktól küzdünk. Az intimitás és az együtt töltött idő szó szerint hozzá fog kötni a másik emberhez.