Amikor bőrápolásról van szó, sokak első gondolata, hogy milyen sokféle terméket is kell használni a szép bőrért. És bár több kutatás is bebizonyította, hogy az aktív hatóanyagok javíthatják az arcbőr állapotát, nem ez az egyetlen módja annak, hogy ragyogó bőrünk legyen.

Vannak például olyan ételek, melyek szintén hozzájárulhatnak ehhez, de a szex is igen jó hatással van a bőr szépségére.

Öt előny, amt a bőr meghálál

A szex ragyogóvá teszi a bőrt. A közösülés utáni ragyogás ahhoz hasonló, mint amilyet egy edzés után élhetünk át, amikor fokozódik a véráramlás és az izzadtság csillog, a szex utáni endorfin-roham pedig javíthatja a bőr állapotát.

A szex továbbá csökkentheti a gyulladásos bőrproblémákat is. Kutatások kimutatták, hogy a stressz magasabb szintje szoros összefüggésben áll a pattanások súlyosságának növekedésével. Ráadásul a stressz az olyan állapototokon is ronthat, mint az ekcéma. A szexuális együttlét azonban csökkenti a stresszt, ez pedig a gyulladásos bőrbetegségeken is segíthet.

A harmadik előny, hogy a szex fokozhatja a kollagéntermelést. A kollagén egy olyan fehérje, amely a bőr építőköveként funkcionál. Ahogy öregszünk, a kollagénszint csökken, de ezt a szintet a stressz is negatívan befolyásolhatja.

Tanulmányok igazolták, hogy a stressz a bőr kollagénjére a kortizol felszabadulásával hat, ami lebontja a kollagént. A szex pedig csökkenti a kortizol szintjét, ez pedig utat enged a kollagén termelésének, ami elősegíti a friss, megfiatalodott bőr kialakulását és a finom ráncoktól is megóv.

Ezen kívül a szex jobb alváshoz vezet, ami a szép bőr egyik alapja. Az alvás erősítheti az immunrendszert és javíthatja a mentális egészséget, és még a bőrre is jó hatással van. A jó alvási szokások összefüggésbe hozhatók a sejtjavítással, a kiegyensúlyozott hormonokkal, a jobb étkezési szokásokkal, a kevesebb stresszel, a boldogabb kapcsolatokkal és az erős immunrendszerrel. A szex ezen felül segíthet dacolni az öregedés jeleivel, javítja ugyanis a bőr és a haj megjelenését, összességében egy élénkebb és üdébb megjelenéshez vezet.

A szexuális együttlét azonban nem mindig felhőtlen, már egész fiatal korban megjelenhetnek a merevedési zavarok. A potenciagondok hátterében olykor fizikai, máskor lelki, érzelmi okok állnak. Legyen bármi is az ok, a megoldást nem szabad halogatni.