Ha az otthonon belüli tényezőket vizsgáljuk, akkor figyelembe kell vennünk a beltéri levegő minőségét, azt, hogy milyen szennyező anyagok keringenek, a szemétben lerakott hulladékot, a hőkomfortot, a falakon lévő festék típusát, a fény- és akusztikai viszonyokat, valamint a növények jelenlétét.

Ezért a nedvességgel, a természetes fény vagy a hőkomfort hiányával rendelkező otthonok jelentik a házak egészségre nézve legrosszabb konfigurációját.

A lakók életkora és neme is eltérő hatással van a belső terek kialakítására. Például nem ugyanazokat a prioritásokat veszik figyelembe egy iskola vagy egy idősek otthona építésénél. A prioritások sorrendje a felhasználás, a jövőbeli felhasználók, a környezeti feltételek függvényében változik.

Hasonlóképpen maga a lakás elhelyezkedése is hatással van a lakók egészségére, főként a kinti levegő minősége miatt, amely a ház belső környezetét is meghatározza. A városi területeken általában nagyobb a légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések sokaságát okozó mikrorészecskék jelenléte. Hasonlóképpen, a vidéki területek nem mindig jelentik a tiszta kültéri levegő szinonimáját a nagyvárosok, ipari területek vagy a közlekedési útvonalak közelsége miatt.

Ezeket a tényezőket figyelembe véve a következő tanácsokat érdemes ellenőrizni egy ingatlan megvásárlása vagy bérlése előtt.

  • Hőmérséklet: a lakás hőmérsékletének télen 21, nyáron 26 fokosnak kell lennie, amihez elengedhetetlen a jó hőszigetelés.
  • Páratartalom: az ideális páratartalom 40% – 60% körül van.
  • Zaj: legyen 50 dB alatt.
  • Beltéri levegő: pollenek, por, poratkák, szagok, füst és szennyező anyagok – ez csak néhány azok közül az anyagok közül, amelyek nap mint nap áthatják a lakás belső levegőjét.
  • Fény: A jó napfényben gazdag otthon segít csökkenteni a szem megerőltetését és az ingerlékenységet, valamint hozzájárul az anyagcsere-rendszerek szabályozásához.

Felújítás: Fontos, hogy az energiahatékonyság, valamint a lakás komfortérzetének javítása érdekében időben elkezdjük a felújítást.