Sokan gondolják azt tévesen, hogy télen, vagy ha nem látjuk a Napot, nem szükséges a fényvédelemmel foglalkoznunk. Fontos tudni azonban, hogy ha nem is ugyanolyan mértékben, de az év 365 napján ér minket UV sugárzás, emiatt elengedhetetlen a jó minőségű fényvédő krém használata minden nap.

Mi alapján válasszunk?

Az SPF (angolul Sun Protection Factor) a sugárzás elleni védelem mértéke, amely azt mutatja, hogy a fényvédő milyen mértékben védi bőrünket a káros UVB sugaraktól. Értelemszerűen minél magasabb ez a szám, a krém annál nagyobb védelmet nyújt számunkra. Érzékenyebb bőr esetén célszerű a magasabb faktorszámú termékeket választani.

Lényeges, hogy a bőrtípusunknak megfelelő krémet válasszunk, valamint megbízható forrásból szerezzük be azt, például gyógyszertárból. A krémet a napozás/indulás előtt 20 perccel vigyük fel és rendszeres időközönként kenjük be magunkat újra.

A mindennapi fényvédelem mellett számos érv szól:

1. Csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát

Vitathatatlanul ez a legfontosabb érv a naptejek használata mellett. A napfény kétféle sugárzásból tevődik össze: az egyik az UVA, amelyet főként szoláriumokban alkalmaznak, jellemzően hosszú távon károsítják a bőrt, például a bőröregedéssel és bizonyos rákfajtákkal hozhatók összefüggésbe.

A másik típus pedig az UVB sugárzás, amely a leégésért felelős, sőt akár melanómát is okozhat. A fényvédő termékek jellemzően az UVB sugárzás ellen védenek, az UVA elleni védelmet pedig külön feltüntetik a csomagoláson.

2. Véd a leégéstől

A leégés nemcsak fájdalmas, hanem szintén megemeli a bőrrák kockázatát: akár már egyetlen leégés is növelheti a betegség kialakulásának lehetőségét. A gyerekek kiemelten hajlamosak a leégésre, így nekik mindig a legmagasabb faktorszámú, külön gyermekeknek gyártott készítményeket válasszuk.

3. Megakadályozza a bőr korai öregedését

Hihetetlen, de az öregedés látható jeleinek 80-90%-ért a káros napsugarak felelősek. Éppen ezért az idő előtti ráncok megjelenése elleni harcban óriási szerepe van a fényvédelemnek. Érdemes rá időt szánnod és roppant egyszerűen beépítheted a mindennapi rutinodba, a krém felkenése körülbelül egy percet vesz igénybe.

4. Véd a pigmentfoltoktól

A hiperpigmentáció következtében a káros napsugarak hatására sötét foltok jelenhetnek meg az arcunkon, vagy más testrészeinken is, amelyeket gyakran ér a Nap védelem nélkül. Ezek a foltok napozás után is megmaradnak és bár léteznek módszerek az eltüntetésükre, a kezelések azonban drágák és időigényesek, így észszerű inkább megelőzni a problémát.

5. Véd a Nap DNS károsító hatása ellen

Tudományos kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a napfény a DNS-ben olyan károsító folyamatokat indíthat el, amelyek felgyorsíthatják az öregedést és a tumor fejlődését.

+1 Fényvédelem a terhesség alatt

Alapvetően a napozás terhesség alatt nem ajánlott, ez azonban nem jelenti azt, hogy ha süt a Nap, akkor nem mozdulhatsz ki. Kismamák esetében kiemelten fontos védekezni a leégés és az úgynevezett terhességi maszk ellen, amely a hiperpigmentáció egyik megjelenési formája. Nekik tanácsos a magasabb 50+ faktorszámú krémek alkalmazása.

Összegezve

Bőrünk egészségének megőrzéséért javasolt a fényvédő termékek mindennapi használata, függetlenül az adott évszaktól, vagy az éppen aktuális időjárástól. A megfelelő védelem mellett pedig tanácsos évente meglátogatni bőrgyógyászunkat anyajegyvizsgálat céljából.

A vizsgálat során talált gyanús anyajegyeket tovább elemzik és ha szükséges, kezelik vagy eltávolítják őket, így megelőzve a komolyabb betegségek kialakulását.