Így kell óvni és ápolni az érzékeny arcbőrt

Így kell óvni és ápolni az érzékeny arcbőrt

Az érzékeny bőrrel rendelkező embereknek folyamatosan vigyázniuk kell testtakarójukra, hiszen az ő arcbőrük valamivel vékonyabb, emellett könnyebben előjöhetnek olyan irritációk és allergiás reakciók, mely más bőrtípusnál egyáltalán nem gyakoriak.

Az ilyen problémákkal rendelkezőknek általában ősszel még nehezebb dolguk van, hiszen a hirtelen lehűlés és a hideg szél még jobban bonyolítja a dolgukat az arcbőrükkel kapcsolatban. Nézzük meg, mik azok a tippek és praktikák, amelyekkel tökéletesen meg tudjuk óvni külső szépségünket.

Honnan tudjuk, hogy érzékeny-e a bőrünk?

Az érzékeny arcbőrön nagyon kis időn belül kialakulhatnak viszkető, fájó, égő foltok, hiszen ez a típus nagyon hamar képes lereagálni a külső hatásokat. Legyen meleg, vagy éppen hideg és szeles időjárás, jelezni fog, hogy valami bizony megváltozott. Emellett a stressz és a különböző szépségápoló termékekben található anyagok is kiválthatnak égető, viszkető irritációt. Ha azt tapasztaljuk, hogy arctisztítás után feszülés lépett fel, emellett égető érzés jelenléte is fennáll, akkor szinte biztos, hogy mi is az érzékenyek csoportjába tartozunk. A legjobb, ha ilyenkor felkeresünk egy profi kozmetikust, aki tud nekünk abban segíteni, hogy bőrtípusunknak megfelelő arctisztítót, hidratálókrémet és egyéb szépségápolási termékeket ajánljon.

Milyen szépségápolási termékeket érdemes választanunk?

Ha érzékeny arcbőrrel rendelkezünk, akkor nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő ápolási rutin kialakításához. Ebben az esetben egyáltalán nem mindegy, hogy melyik napszakban, miket és hogyan használunk. A legtöbben úgy vélik, ilyen esetben szelíd tisztítószereket, hidrofilolajokat szerezzünk be. Ügyeljünk arra, hogy a termékek összetevőlistájában ne szerepeljen alkohol, hiszen az még jobban irritálni fogja és szárítani a feszülő, égő arcunkat.

Emellett tartsuk azt is szem előtt, hogy olyan termékeket használjunk, melyekben nincsenek zsírtalanító anyagok sem. Ezek a tenzidek ugyanis nem tudnak különbséget tenni a szennyeződés és az úgynevezett természetes „védőzsír” között. Hidratálásra különösen fontos odafigyelni ennél a típusnál, hiszen sok esetben a szépségápolási termékekben fellelhető anyagok okozzák az irritációt.

Érdemes olyan krémeket használni, amelyek nyugtató anyagokat tartalmaznak. Ez lehet például a bisabolol vagy az aloe vera is. A ligetszépeolaj, a ceramid, a jojoba olaj, a mandula és a makadámia olaj is puhító és hidratáló hatással vannak a bőrünkre, tökéletesen megkötik a folyadékot és gátolják a gyulladás kialakulását is. Ezek az olajok tökéletesen tudják hidratálni az érzékeny bőrt, amellett hogy meg is nyugtatják azt. Alaposan nézzük át a kozmetikumok csomagolásának hátulján található összetevő listát és aki érzékeny típussal küszködik, az lehetőség szerint kerülje azokat a készítményeket, amelyek PEG emulgálószereket vagy illatszereket tartalmaznak. Az ápolásra érdemes lehet nyugtató, hűsítő arcpakolásokat is alkalmazni, amelyek rövid időn belül is látványosan tudják javítani az állapotot.